Oli helppo ideoita ompelun kurssityötä. Kotiin ja lapsille olisi tarpeen ja mukavaa valmistaa monia asioita. |
Maton visuaalinen suunnitelma. |
Päädyin chenille -tekniikan toteuttamiseen. Koulussa olin alkamassa pitämään kerhoa, jossa valmistettasiin tyynyt ko. tekniikalla. Mallityö tyynystä oli lähes valmis.
Kotiin kuitenkin tarvittaisiin uusi pikkumatto. Blogeista yms. ideajutuista mieleeni oli jäänyt ajatus tehdä chenillepaloista isompi kokonaisuus. Mitenköhän se toteutetaan?
Matossa väri on tärkeä, joten päällimmäinen kangas valikoitui tarkasti. Muut kankaat eivät tule juurikaan esille. Kaikki kankaat ovat vanhoja, kierrätettyjä. Päällimmäinen kangas on ollut päiväpeiton osana.
Maton valmistamisen tekninen suunnitelma. |
Chenille -tekniikassa ompeleet tulevat 45 asteen kulmaan eli vinoon langansuuntaan. Tällöin kangas ei purkaudu. Piirsin ensimmäisen viivan jokaiseen palaan viivottimen ja geokolmion avulla. |
Kaikissa paloissa ompeleeet. Huh! Mutta mikäs on ommellessa, kun radiosta tuli hyvää ohjelmaa:-) Faktaa: yhteensä noin 216 ommelviivaa ja noin 432 edestakaisinommelta. |
Pestyt maton palat. Farkkukangas päästi väriä eikä valkoinen ole enää valkoinen. H-A-R-M-I-T-T-A-A! |
Harjasin kappaleet juuresharjalla, joka oli kovin saatavilla oleva harja. Saumuroin ne kappaleiden reunat, jotka tulevat yhdyssaumoihin. |
Yhdyssaumat olivat paksuja, joten kunnon höyryprässäys oli tehtävä. Saumoista tuli yllättävän litteitä. |
Matto nurjalta saumojen silityksen jälkeen. |
Oikea koko hahmottui, kun leikkasin maton mittoihin. Piirsin tussilla nurjalle suunnitelman mukaiset kohdistusmerkit. Tein pyöristyksen käsivaraisesti. Saumuroin reunat. |
Vinoreunake on nelinkerroin taitetttu kangaskaitale. Hyvä silitys auttaa ompeluvaiheessa. |
Laskin maton ympärysmitaksi 280cm. Vinoreunake oli noin 300 cm: kangasta 300cm - yhdyssaumat. Tässä kaikki, mitä jäi yli. |
Valmis matto. |
Oman työskentelyprosessin arviointia:
Olen halunnut tehdä chenille -tekniikalla (jo vuosia) jotain. En osaa sanoa, mikä siinä kiehtoo. Pinnan erilaisuus. Uusi juttu itselle ompelun saralla?
Työn ompelun osuus ei ollut vaikea. Käsityötekniikoista ompelu on inspiroivaa ja nautinnollista. Olen aina tykännyt "rakentaa" ompelemalla. Odotan innolla syksyn vaatetusjaksoa.
Palojen pesun yhteydessä minun olisi pitänyt tajuta että farkkukankaasta saattaa päästä väriä. Lisäksi välikankaiden hieman sinertävät sävyt korostavat "sinisyyttä". Se pistää omaan silmään.Mattoa tehdessä mietin eniten palojen yhdistämistä. Olisiko joku muu tapa ollut parempi käytön kannalta? Palojen ompeleminen päällekäin? Ompelusaumojen peittäminen kaitaleella?
Tein kokeilun yhdyssaumasta, ja koska se sujui hyvin ja lisäksi silitys litisti sauman yllättävän pieneksi, päätin yhdistää palat näin.
Olisinko voinut enemmän vaihdella ompeleen suuntaa ns. taidechenillen suuntaan? Kyllä, mutta olisko se näkynyt kirjavan kankaan pinnassa? Yksivärisessä varmstikin pinta olisi tullut hyvin näkyviin.
Lopputuotoksen arviointia:Maton väri on hyvä. Päällikangas on odottanut sopivaa työtä...
Koko olisi saanut olla hiukan isompi. Halkaisijaltaan 90cm matto olisi ollut täydellinen.
Reunakaitale oli helppa ommella paikalleen, kun se oli kunnolla silitetty. Se huolittelee maton kokonaisuudeksi.
Jatkossa matto täytyy pestä 40 asteen pesuohjelmalla.
Matto tulee käyttöön:-)