maanantai 13. tammikuuta 2014

Itsetehtyä itsearviointia itsekseen


Mielestäni ryhmämme toimi hyvin yhteen ja alkuidea jalostui vilkkaassa keskustelussa. Kehystarinan keksimsien jälkeen työt alkoivat muotoutua kesustelun äärellä. Töiden raamit ja pääideat tuntuivat loksahtavan kohdalleen melko vaivattomasti.

Ymmärsimme yhdessä, että jakson ja työn venyessä koko syksyn mittaiseksi, ajatukset suuntautuvat opiskelujen ulkopuolisiin asioihin ja jouluun. Suunnittelimme yhdessä heti elokuussa keskenämme myös omalla ajalla. Tämä oli ensiarvoisen tärkeää. On rikkaus tutustua erilasiin näkökulmiin ja hioa yhteinen näkemys yhdessä.

Oli viisasta kirjata kaikki ajatukset paperille heti alusta asti. Myöhemmin niiden mieleen palauttaminen oli helppoa ja ryhmän ajatuksenjuoksun pystyi muistamaan – sekalaisistakin -  riveistä paperilla. 
Se, että kurssityö eteni opiskelujen ohessa harvassa olevien opintojaksojen myötä, sekoitti ajatuksia hieman. Ohjeet tuntuivat ristiriitaisilta ja välillä tuntui, että oli ymmärtänyt tehtävänannon, mutta seuraavat ohjeet muuttivat omia ajatuksia. Tässä kohdassa ryhmästä oli iso apu. Yhdessä pähkäilimme ohjeita ja neuvoja ja puhuimme niitä auki meidän ryhmän työn kannalta. Materiaalit työhöni hankin itse ja osan löysin omista käsityötarvikkeistani.

Koen, että itselleni on helppo ideoida. Ajattelen aina hyvin konkreettisesti ja käytännöllisesti. Omat mielikuvat ovat hyvin realistisia ja liittyvät luonnollisesti omaa elämäntilannetta sivuaviin tilanteisiin eli lapsiperhe-elämään.  Realismia on sekin, etten tässä työssä haaveillut tekeväni mitään esimerkiksi kivestä tai ajopuista. Tiesin, että oikeassa elämässä en joko saa materiaalia tai pysty työstämään sitä.
9- vuotias ompelee.
Kuva koulukäsityöstä ohjasi ajatuksia paljon. Halusin tehdä työn, jonka voisin tehdä oppilaiden kanssa. Ohjeet ja työkuvat tein myös tätä tarkoitusta varten. Itse opetan tänä lukuvuonna sekä 4. -luokan että 5. luokan tekstiilityön ryhmiä. Työtä tehdessä huomasin ajattelevani konkreetisti, miten nämä oppilaat asian ymmärtäisivät tai ohjeen tulkitsisivat.

Omat lapseni olivat kiinnostuneet työstä. Meidän 9- vuotiasta ei tarvinut houkutella kokeilemaan ompelun työvaiheita. Testasin työohjeen ymmärtämistä: luin ohjetta ja lapsi teki ohjeen mukaan. Olin miettinyt, voiko oppilas kiinnittää nukkarivejä ilman neulausta "nukka kerrallaan". Lapseni kokeili myös tämän vaihtoehdon ja totesi, että ompelu oli sillä tavalla helpompaa.

Itse istuinalustan valmistus oli helppo. Yksi syy tähän on se, että alusta asti halusin tehdä mallin, joka sellaisenaan käy koulukäsityöhön. Ryhmässä ideoimamme viitekehys juhliin tuotti ROM -tuoteperheen idean. R= raidat, O= oranssi, M=metalli. Metallin osuutta työssäni mietin pisimpään. Kysyin ryhmältä apua metallin liittämiseen työhöni. Päädyin täyttämään tyhjän pohjakankaan tilan ketjuvirkkauksella. Oppilaille metallin virkkaaminen voi olla liian haasteellista. Sen sijaan ketjuvirkkaus on ihan varteenotettava ylöspäin eriyttämisen keino.

Työtä valmistaessa tulee (ärsyttävästi) mieleen loistokkaampia visioita istuinalustasta. Se on piinaavaa. Tällä kertaan mieleen tuli, että istuinalustan voisi tehdä mm. liukuestemattoon trikookudetta solmimalla.

Työtä suunnitellessa mietin, mikä riittää teknisen työn osuudeksi. Uskon ,että tämänpituisen jakson puitteissa työn teknisen työn osuus on riittävä. Se, onko se haastava oppilaille, on eri asia. Aina on niitä, jotka eivät vielä 10- vuotiaanakaan ole sahannut itse mitään puuta. Useimmille pyöröriman käsittelyn työvaiheet lienevät helpohkot.

Opettajana käsitöiden osalta koen haasteeksi oman kehittymisen. Kirja käsityöstä palautti mieleen ettei arvioinnin tarvitse olla monimutkaista tai vaikeaselkoista analyysia.  Olisi hyvä tehdä itselle työvälineeksi opettajan nelikenttä.

Opettajan nelikentässä arvioidaan omaa toimintaa etukäteen asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Arvioinniin kohteena ovat  aineenhallintataidot, opetuksen suunnitelun ja  toteuttamisen taidot sekä opettajana kasvaminen. Erityisen hyvä työväline nelikenttä olisi yhteisopettajuuden arvioinnissa. Toisaalta oman toiminnan arvioiminen on tarpeen, kun on samassa työpaikassa useita vuosia. On vaarana, että toistaa samoja opetustapoja vuodesta toiseen miettimättä niiden soveltuvuutta oppilasryhmille. Tällä hetkellä teen käsityön vuosisuunnitelmat yhdessä koulun kahden muun käsityöopettajan kanssa. Luokkatilanteessa olemme kuitenkin yksin eikä kukaan ole arvioimassa työtapojani.
 









Pohdintaa kurssityöstä


Työni oli istuinalusta, jossa teknisen työn osuus oli pyörörimojen käsittely. Ne toimivat painoina , jotta alusta pysyy paikoillaan. Rimojen avulla on myös helppo rullata työ säilytystä varten.
Tekstiilityön osuus on ompelupainotteinen. Tarkoitus on ommellun nukkapinnan valmistaminen.

Käsitöissä on sekä yleisiä kasvatuksellisia tavoitteita että työkohtaisia tavoitteita. Työkohtaiset tavoitteet olen kirjannut arvioinnin yhteyteen (ks.jaksosuunnitelma).
Käsitöissä pidän tärkeänä, että oppilas saa työn valmiiksi. Jos oppilaalle sattuu jakson aikana 1-2 kaksoistuntia esim. sairastumisen takia, työn etenemistä on usein eriytettävä. Eriyttämistä on tehtävä myös taitotason mukaan. Jos käsityöryhmän oppilaat ovat tuntemattomia, on tärkeää keskustella luokanopettajan kanssa mahdollisista kolmiportaisen tuen huomioista niin käytöksen kuin esim. ohjeiden ymmärtämisen suhteen.Tässä työssä on mielestäni monta kohtaa, joissa työtä voidaan eriyttää tekemällä työvaiheita eri tavalla.

Käsitöissä yhteistyön tekeminen tunnilla toisten kanssa on tavoite, jota jokaisella tunnilla voi oppilaille muistutettava.

Tässä työssä perusompelutaitojen varmistaminen on keskeistä. Se on myös hyvä tavoite 4. luokalle, sillä edellisen luokan ompelukonetaitojen opettelussa taidot eivät ehdi rutinoitua. Tässä työssä kertautuvat: koneen langoittaminen, puolaaminen, ompeleen valitseminen konetta säätämällä, ompelun aloittaminen ja ompelun päättäminen.

Yksi käsityötuntien perustavoite on työvälineistä huolehtiminen. Oppilaita täytyy muistuttaa oikean työvälineen valitsemisesta (esim. kangassakset -lankasakset), työvälineiden oikeasta käytöstä (esim.ratkojan käyttö) ja työvälineiden paikoilleen laittamisesta käsityöluokassa.
Tekstiilityön osa-alueita tässä työssä on ompelu. Lisäksi kankaan leikkaaminen ja lankasuoran tekeminen ovat uusia opeteltavia asioita.

Teknisen työn osa-alueita on pyöröriman mittaaminen ja sahaaminen. Sahaamisessa oppilaan pitää merkitä sahauskohta viivalla. Sahaustilanteessa olennasita on työn kiinnitys höyläpenkkiin,  aloitusvetojen tekeminen, suoraan sahaaminen. Sahauksen lopettamisessa on olennaista ettei puu lohkea. Sahausjäki pitää hioa. Kokemukseni on, että oppilaat ovat innokkaita tekemään ja aikaansaamaan valmista. On ilo opettaa innokkaita oppilaita. Mielestäni samaan aikaan voi olla innokas sekä toimia rauhallisesti ja suunnitelmallisesti.

Tässä työssä voi tulla ongelmakohtia, jos...- oppilas on niin allerginen, että hän ei siedä säkkikankaasta irtoavaa pölyä
->pohjakangas voi olla tukevaa puuvillakangasta

- oppilas haluaa tehdä istuinalustaansa jonkun logon (jääkiekko) tai valmiin kuvan (hevonen)
-> oppilaalle havainnollistetaan kuvioinnin ja värityksen merkitys ilmaisumuotona

-     Työ ei meinaa mahtua ompelukoneen vapaavarren aukkoon.
-> oppilaalle opetetaan työn ru´llaaminen ja mahdollisesti neulaaminen rullaksi

-       Trikoopala kääntyy ommeltaessa
-> yksittäiset palat eivät näy kokonaistyössä. Oppilasta, joka on tarkka voi auttaa neulaamaan palat tarkasti tai antaa luvan ommella neulojen päältä.



Eriyttämistä tarvitsee tehdä aina molempiin suuntiin. Tässä työssä eriyttäminen ylöspäin...
- puun käsittely esim. lakalla/ maalilla
- trikookaitaleista muodostuva väriraidat on vinossa
- värityksen suunnittelu ja piirtäminen ruutumalliin esim. symmetrian avulla.

…ja alaspäin: - oppilas jättää pitkien sivujen huolittelun pois. Oppilas neulaa ja silittää käänteet ja ompelee ne siksakilla ja samalla tulee huolitelleeksi kankaan reunan.
- trikoopalojen ompelu ”pala kerrallaan”  eli ei neulata paloja eikä piirretä apuviivaa
- istuinalustan raitojen ompelu kokonaisista pitkistä paloista.

Tämä työ integroituu mielestäni seuraaviin yhteyksiin:
Kestävä kehitys
- kierrättäminen-> trikoota voi leikata käytöstä poistetuista tekstiileistä

Viihtyvyys:
Oppilastuoli mukavammaksi: itse tehty pehmuste on pop!
Ergonomia:
Millainen tuoli on hyvä istua?

Kuluttajakasvatus:
Istuinalustan voi tehdä itse!

Kurssityön opetusmateriaalit

Istuinalustan työohjeet

työvälineet ja materiaalit
säkkikangasta  35cm x 65cm/ oppilas
trikookankaan paloja
pyörörima (halk. 20mm) 75cm/ oppilas

kangassakset
ratkoja
nuppineuloja
maalarinteippi
mittanauha/ viivoitin
ompelukone
lyijykynä

selkäsaha
hiomapaperi

Istuinalustan valmistusohje:
1.Huolittele pohjakappaleen reunat siksakilla: piston leveys 5, pituus 2.

2. Tee pitkille sivuille yhden sentin käänne.
  Mittaa, neulaa, silitä, näytä opelle, ompele siksakilla.            

3. Tee rimalle kujat päihin eli taita neljän sentin käänne.
  Mittaa, neulaa, silitä, näytä opelle, ompele siksakilla.            


4. Pyöröriman valmistus.
Mittaa pohjakappaleesta riman kujan pituus ja lisää mittaan  2cm.
Merkitse lyijykynällä pyörörimaan pituus.
Kiinnitä rima höyläpenkkiin ja sahaa rima poikki.
Tee samalla tavoin toinen rima itsellesi.
Hio rimojen päät.
Kokeile rimoja pohjakankaan kujiin.

5.  Pehmusteosan paikan merkkaaminen:
Mittaa pohjakappaleen lyhyen sivun  reunasta 10 cm. Merkitse kynällä pieni merkki. Vedä yksi lanka pois koko työn leveydeltä = lankasuoran vetäminen.
- Tee sama pohjakappaleen toiseen päähän.

5. Merkkaa rivit  lyijykynällä ja viivoittimella kahden sentin välein lankasuorien väliin.

6.  Leikkaa trikoopaloja: leveys  3cm ja pituus 7cm.
Laita samanväriset palat samaan kasaan/ laatikkoon.

7.  Trikoopalojen ompelu
Laita trikoopalan keskikohta ensimmäisen kynällä piirretyn rivin kohdalle. Kiinnitä neulalla.
Merkitse erivärisellä neulalla ompelun kohta.
Neulaa trikoopaloja vieriviereen koko matkalle; keskikohta aina pohjakankaan viivan päälle.
Aseta pitkä viivotin ompelukohdan päälle. Piirrä tussilla kevyesti ompeluviiva.
Ompele suoralla ompeleella: piston leveys 0, piston pituus 2,5.

Kiinnitä valmis nukkakerros maalarinteipillä sivuun oikealle puolelle.
Seuraava nukkakerros tulee viereisen apuviivan päälle.
Jatka samanlaisia nukkakerroksia pohjakappaleen lankasuorien välinen alue täyteen.
Viimeinen nukkakerros tulee viimeisen piirretyn viivan päälle. LANKASUORAN päälle ei tule enää nukkakerrosta.

8. Jos et ole vielä ottanut teippejä pois, ota ne nyt. Varovasti!

8. Työ valmistuu: rimojen pujotus, työn viimeistely .

9. Kiinnitä työhösi nimilappu.
10. Arviointi.
Tehkää pareittain arviointi. 
- Kertokaa vuorotellen toisillenne millaista oli tehdä työtä. Kertokaa toisillenne huomioita toistenne työstä: mikä on hyvää, mikä onnistui hienosti.
- Ota oma työ  ja nelikenttäarviointi viereesi. Palauta valmis paperi opelle.



Kuvitettu työohje:


Reunan huolittelu

Miten säädät sikakin ompelukoneeseen?
MInkä värinen ompelulanka on hyvä?












Mittaa käänne rimalle molempiin päihin..
Kuinka leveä käänne on?

 

 

    Käänne pitkiin sivuihin.
    Miten nuppineulat laitetaan, jotta käänne     
    pysyy?





 Mittaa ensimmäisen ja viimeisen nukkarivin paikka.
Vedä lankasuorat.

Merkitse viivottimella ja lyijykynällä nukkarivien paikat.
Mitä nukkarivien tiheys vaikuttaa istuinalustan pehmeyteen?
Neulaa nukat.
Miten saat nukan keskikohdan viivan kohdalle?





Piirrä nukkarivin päälle ompeluviiva.
Milten aloitat ompelun?
Miten lopetat ompelun?
Voiko nuppineulojen päältä ommella?



Kiinnitä ommeltu nukkarivi teipillä sivuun.
Kiinnitä seuraava nukkarivi samoin kuin edellinen.
Miten työsi väritys menikään?
Pitääkö trikoopaloja leikata lisää?


 
Ommeltu nukkarivi.
Mitä teet seuraavaksi?













Miten asetat työn koneelle, kun nukkarivejä on enemmän.
Katso kuvaa tarkkaan.

Nukan ompelu ilman nuppineuloja.
Mitä teet nyt toisella tavalla?

 
 
Työn puoliväli.
Mikä on sinun työsi puoliväli?
Missä teipit ovat?


 
Valmis työ.
Miten voisit koristella nukkarivien ja rimojen välisen tyhjän kankaan?
Ideoi!











Ketjuvirkkausta.
Miten virkkausrivit on merkitty?

Metallialngan tilalla voi käyttää muita lankoja.
Mitkä värit sopisivat työhösi?







 


Alla olevat kuvat  ideointivaiheen virikekuvia.




Kaksi istuinalustaa.
Mitä eroja huomaat niissä?
Millainen oma työsi voisi olla?

Muita virikekuvia:
 















 

Kurssityön jaksosuunnitelma


Kurssityön jaksosuunnitelma
Tuntien aiheet ja tavoitteet


Työ on suunniteltu 4. –luokkalaisille ja tarkoituksena on  valmistaa istuinalusta

Tavoitteena on perusompelutaitojen vahvistaminen ja saada aikaan itseä miellyttävä valmis tuote. Istuinalusta voi tulla esimerkiksi parantamaan kouluviihtyvyyttä  oppilastuolin pehmusteena.

Tekstiilityön sisältönä neuloksen ja kankaan alustava tunnistaminen  ja työvälineiden oikeanlainen käyttö.  Sisältönä on myös trikookankaan leikkaaminen, lankasuoran vetäminen pohjakankaasta sekä järjestelmällisen ja rationaalisen työskentelyn omaksuminen istuinalustan nukkarivejä ommeltaessa.
Teknisen työn sisältönä on pyöreän puukappaleen käsittely ja oikeat työskentelytavat, pyöröriman oikean pituuden mittaaminen,  sahauskohdan merkitseminen sekä  sahaaminen. Sahaamisessa 4. –luokkalaisen tavoitteena on työn oikeanlainen ja tukeva  kiinnitys, sahauksen aloittaminen ja  suoraan sahaaminen. Pientä kappaletta sahattaessa on sahauksen lopettamisessa olennaista ettei puu lohkea.
Havainnollistaminen tapahtuu työn edetessä pienillä opetustuokioilla.
Lisäksi 
työohjeet paperilla ovat paperilla.  Kirjoitetun ohjeen avulla oppilas näkee konkreetisti: ollaan puolivälissä tai vielä kaksi työvaihetta jäljellä jne.Työohjeiden lukemisella voi eriyttää oppilaita: toinen saa selvää kirjallisesta ohjeesta opettajan tukemana, toinen pystyy itse seuraamaan kirjallista ohjetta. Istuinalustan valmistamisen eri työvaiheista on kuvia kirjallisen ohjeen tukena.
Lisäksi opettajalla on oma työ, josta hän näyttää eri työvaiheita.

Oppilaat saavat ennen ensimmäistä käsityön kaksoistuntia ennakkotehtävän.  Tehtävä annetaan paperilla. Oppilaan tulee lukea kysymykset läpi ja tarkkailla kotona, tai käymissään paikoissa, erilaisia tuoleja ja niiden päällisiä.

 Oppilaan kotitehtävä:
Millaisilla tuoleilla olet istunut?
Millainen istuin sopii sisälle? Entä ulos?
Katso ympärilläsi olevia tuolin istuimia. Millaisella tuolilla on hyvä istua?
Millainen on hyvä tuolin istuin? Entä huono istuin?
Millaisen istuinalusen olet nähnyt?
Millainen se oli?
 
Oppilaan oman suunnitteluprosessin ohjaaminen alkaa ensimmäisellä käsityökerralla kotitehtävän purkamisella keskustellen. Opettaja herättelee oppilaat ajattelemaan erilaisia tuoleja ja tuntumaa, millaista tuolilla on istua. On tärkeää, että osa tuoleista on paikoista, jotka ovat osa lapsen maailmaa: koti, koulu, juhlatilat, hammaslääkäri, auto, bussi, erilaiset vastaanottotilat...

Opettaja näyttää virikekuvina kuvia erilaisista tuoleista ja istuinalustoista. Miksi joissain tuoleissa pehmuste on kiinni istuinosassa? Millaisten paikkojen tuoleissa ei ole pehmustetta? Millainen on hyvä tuoli istua?

Oppilaat piirtävät unelmiensa oppilastuolin, jossa on pehmuste/ istuinalusta. Ensin luonnostellaan erilaisia tuoleja, joissa on istuinalusta. Päädytään piirtämään unelmienoppilastuoli. Piirtämistä voi eriyttää niin, että oppilas saa halutessaan kaavakuvan perustuolista. Tähän päälle epävarmempikin piirtäjä saa tehtyä oman unelmien tuolin lisäosia tai -ulokkeita.
Opettaja kertoo työn vaiheista ja esittelee tekniikan: ommeltu nukka-alusta. Katsastetaan koulun kangasvarasto. Oppilas saa ideoita oman työnsä väritykseen. Oppilas saa kotitehtäväksi miettiä oman työnsä väritystä ja mahdollisesti tuoda kotoa trikookangastilkkuja tai käytöstä poistettuja trikoovaatteita.







 



 

IstuinalustaTyövälineet ja materiaalit
säkkikangasta  35cm x 65cm/ oppilas
trikookankaan paloja
pyörörima (halk. 20mm) 75cm/ oppilas

kangassakset
ratkoja
nuppineuloja
maalarinteippi
mittanauha/ viivoitin
ompelukone
lyijykynä

selkäsaha
hiomapaperi

Jakson kulku (8x2h)

1. Työ alkaa: orientoituminen ja ideointi
-  Ennakkotehtävän purku keskustellen.
- Erilaisten tuolien ja istuinalustojen tarkastelua (virikekuvat).
- Oma unelmien oppilastuoli: luonnostelu ja piirtäminen.
- Työn vaiheiden ja valitun tekniikan esittely
- Koulun trikookankaiden kirjo. Missä vaatteissa on trikoota? Materiaalioppi: trikootilkut vs. puuvillakangastilkut (näyte)
- Kotitehtävä:
1. Mieti istuinalustan värejä! Yksivärinen? Raidat?
2. Tuo kotoa valitsemaasi värimaailmaan sopivia trikookankaan paloja tai käytöstä poistettu trikoovaate

2. Pohjakappaleen valmistelu
- Kotitehtävän purku ja oman suunnitelman tekeminen sanallisesti/ piirtäen .
- Koneen langoittaminen ja siksakin säädöt
- Pohjakappaleen huolittelu :              – oikean  ja nurjan puolen ero?
                                                                  - huolittelun paikka?
- Silitysraudan säädöt ja silityksen näyttäminen.
- Käänteet pitkiin sivuihin:  mittaa, neulaa, silitä, näytä opelle, ompele.

3. Pohjakappale valmiiksi
- Käänteet lyhyille sivuille: mittaa, neulaa, silitä, näytä opelle, ompele.
- Pyöröriman mittaus (kujan pituus + 2cm), riman sahaus ja hiominen.
- Riman kokeilu kujaan

4.  Leikkaustalkoot
- Pehmusteosan paikan merkkaaminen: Lankasuoran vetäminen
- Nukkarivien merkkaaminen lyijykynällä ja viivoittimella.
- Trikoopalojen leikkaaminen:              - Tekstiililuokan erilaiset sakset -tietokilpailu!
                                                                  - Saksien käyttö: alaterä pöydässä
                                                                  - Järkevä leikkaaminen/ ison määrän leikkaaminen
- Arviointitehtävä: montako palaa rivillä? Montako palaa koko työssä?

5. Rivit valmistuu
- trikoopalojen leikkaaminen ja ompelu.
- Osa ryhmää leikkaa trikoopaloja, ope näyttää muutamalle oppilaalle kerrallaan ompelun

6. Rivit valmistuu
- trikoopalojen leikkaaminen ja ompelu.

7. Rivit valmistuu
- trikoopalojen leikkaaminen ja ompelu.
- työn viimeistely

 8. Työ valmistuu:
-
 rimojen pujotuskujiin, töiden viimeistely
- Arviointi: oma työ ja nelikenttä + kaverin työn arviointi
- Kokoava keskustelu jaksosta, töiden tarkastelua ja testausta
 


Arviointi

Arvioinnin nelikenttämalli on esitelty Huovilan, Hintsan ja Säilän teoksessa Kirja käsityöstä (s.60-71.) Tarkoitus on, että itse valmistusta sekä itse tuotetta arvioidaan koko valmistusprosessin ajan. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta ja sen tulee määrittää asetettujen tavoitteiden saavuttamista.
Olisi hyvä tehdä itselle työvälineeksi opettajan nelikenttä. Opettaja arvioi tällöin omaa toimintaansa etukäteen asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Arvioinniin kohteena ovat  aineenhallintataidot, opetuksen suunnitelun ja  toteuttamisen taidot sekä opettajana kasvaminen. Erityisen hyvä työväline se olisi yhteisopettajuuden arvioinnissa. Toisaalta oman toiminnana arvioiminen on tarpeen, kun on samassa työpaikassa useita vuosia. On vaarana, että toistaa samoja opetustapoja vuodesta toiseen miettimättä niiden soveltuvuutta oppilasryhmille.
Tällä hetkellä teen käsityön vuosisuunnitelmat yhdessä koulun kahden muun käsityöopettajan kanssa. Luokkatilanteessa olemme kuitenkin yksin eikä kukaan ole arvioimassa työtapojani.
Tämä työ on tarkoitettu 4. –luokkalaisille. Asetin työn tavoitteeet nelikenttään: Tiedot ja taidot, suunnittelun, työskentelyn ja kasvamisen taidot. Näistä valitsin oppilaan arviointipaperiin vain yhden/ arviointilohko. Olen käyttänyt nelikenttäarviointia aiemmin, mutta sen käytöstä ei ole tullut rutiinia. Halusin kokeilla sen käyttökelpoisuutta tässä työssä.
 

 

Istuinalusta


4.luokan tavoitteet


 

 

Tärkeitä tietoja ja taitoja ovat

Tässä jaksossa suunnittelen

 

 


Trikoon leikkaaminen

Perusompelutaidot:
koneen langoittaminen, puolaaminen,
ommelsäädöt, ompelun aloittaminen ja päättäminen.


Työn asettaminen koneeseen; työskentelyasento

 

 Värien valinta


Oppilas miettii itse työnsä kuvioinnin.


Oman idean ”sanoittaminen”

 

 

 

Työskentely on tärkeää

Tässä jaksossa opin myös

 

 

 

Työskentelen käsityötuntien turvallisuusohjeiden mukaisesti.

Eteenpäin pyrkivä työskentelyote

Valmiin työn aikaansaaminen

 

Oman työhön liittyvien tarvikkeiden huolellinen säilyttäminen

Yhteistyö nukkakankaan leikkausvaiheessa


 
 
 
 
 
 
Oppilaan nelikenttä

Oppilas arvioi viikkoruudukkoon tähtien määrällä (1-3) oman osaamisensa. Tähtien määrästä ja tarkoituksesta on käyty etukäteen keskustelua. Opettaja kertoo, mikä ruutu/ käsityökerta on menossa, sillä joka tunnilla ei arvioida jokaista lohkoa. Työn valmistuttua oppilas kirjoittaa nelikentän lohkoihin arvion kirjallisesti. Opettaja voi kirjoittaa lisähuomioita oppilaan osaamisesta alaviivoille. Oppilas vie arviointipaperin menee  valmiin työn kanssa oppilaan kotiin, jotta vanhemmat voivat seurata käsityötaidon kehittymistä.
 
Istuinalusta

Nimi:                                   
Luokka:
 
 
Tärkeitä tietoja ja taitoja ovat
Tässä jaksossa suunnittelen
 
 

Perusompelutaidot:
koneen langoittaminen, puolaaminen,
ommelsäädöt, ompelun aloittaminen ja päättäminen.

 
 
 
 
 
 
 
 
Oman idean ”sanoittaminen”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Työskentely on tärkeää
Tässä jaksossa opin myös
 
 
 
Työskentelen käsityötuntien turvallisuusohjeiden mukaisesti.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oman työhön liittyvien tarvikkeiden huolellinen säilyttäminen.



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Muita kommentteja:________________________________________________________

________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

Huovila R., Hintsa, T., Säilä J. 2009. Kirja käsityöstä. Luokkien 3-6 käsityönopetus. Helsinki: WsoyPro