sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Isänpäiväksi

Teimme koulussa 2. -luokkalaisten kanssa tällasien isänpäivälahjan.
Oppilailla oli vielä tuossa reunassa puinen kynäteline (= puupala, johon porattu 2-3 reikää).
Kaikki olivat innoissaan: ope ja oppilaat. Ehkä lahjan saajatkin -mene ja tiedä...


Vanha kirja, tapettia, pahvi, wc- paperirulla ja liimaa tottakai.

Itsenäinen harjoitustyö: Kuusivahti


Kuusivahti
Kuusivahti on hyötykoriste. Itse elektroniikkatyö naamioituu jouluisen talon sisälle. Pieni talo ripustetaan joulukuuseen ja anturi on kuusenjalassa, vedessä. Kun vettä on anturin alapuolelle, syttyy ledi eli joulumökissä palaa valo. Joulukuuseen ripustettuna kuusivahti on koriste ja samalla hyödyllinen laite.

Työn aloittaminen:
Luin ohjeen useampaan kertaan läpi ennen työn tekemistä. Aloitin työn kaksi kertaa: ensin väärillä välineillä, jolloin työ piti keskeyttää. Toisen kerran aloittaessani olin jo viisaampi itsekin.

Oppilaiden kanssa on syytä käydä koko ohje ensin läpi.
Minulla oli ongelmia löytää sopivaa tinaa. Ensin ostamani oli liian paksua (2,0mm). Ympärillä tilannetta seuraavat arvelivat myös kolvin olevan epäpuhdas.
Ohut tinalanka löytyi lopulta koulun teknisen työn open kautta.
Oma juotin oli myös hankala käyttää. Sille ei ollut juotintelinettä. Suurikokoisempana se oli liian ”järeän tuntuinen” tähän työhön. Vierailemalla Stepsystemsin nettisivuilla, opin, että juottimia on erilaisia!!
Väärät välineet !


 
 
 
Tarvittavat välineet on hyvä kaikki olla valmiina, kun työn aloittaa.
Työskentelin kotona, mikä ei tietenkään ole ergonomisin paikka. Rauhallisuus auttoi –ja lapset.
Otin tilanteen opin kannalta, sillä tätä ennen olen tehnyt vain yhden elektroniikkatyön. Se oli ledivilkku ensimmäisellä KäPop –jaksolla.
Oppilaat voisivat tehdä tämän parityönä. Uskoisin työn soveltuvan 6. –luokkalaisille. Ennen tätä työtä perustaidot
olisi oltava hallussa: juottaminen ja oikeat työasennot.

Opettajan tuntiessa ryhmän, hän voi muodostaa parit taitotason mukaan: samantaitoiset yhdessä tai heikompi ja taitavampi yhdessä. Opettajan on syytä ohjata oppilaita työskentelemään vuorotellen, jotta kaikki saavat onnistumisen kokemuksia.
Työ voi alkaa!

 Metallikalvovastukset pujotettu!
Ohjeessa käskettiin katkaista liitosjohtimien päät juotospuolelta. en tehnyt tätä. Jos juotos olisi mennyt väärin ja olisi pitänyt purkaa, uudelleenjuottaminen olisi ollut hankalaa lyhyen ”jalan” takia.
 
 
Transistoritkin paikallaan. Varmistin transistoreita kiinnittäessä ”jalkojen” oikeat paikat pari kertaa. Väärän juotoksen korjaaminen on työlästä. Uskon, että oppilaillekin on syytä korostaa huolellista ja hidasta työskentelytapaa.
Oppilaiden työpisteessä olisi huomioitava sopiva työkorkeus sekä hyvä työpisteen valaistus, mikä edesauttaa työn tekemistä. Pitkät hiukset ehdottomasti kiinni!
Ledin jalkoja en huomannut eristää. Tajusin sen vasta, kun katsoin Stepsystemsin nettivivuilta valmiista kuusivahdista kuvaa. Ilman eristystä oikosulun vaara on olemassa.
Oppilaiden kanssa voisi työn pysäyttää. opettaja voisi näyttää jonkun työvaiheen yhteisesti esim. ledin jalkojen eristämisen, jonka jälkeen oppilaat tekevät saman vaiheen omaan työhönsä.
 
Paristonepparin johto on pujotettu. Ohjeessa oli selkeät neuvot johdon kireydestä ja pujotuksesta. Uskon, että oppilaat pareittain työskennellessä voivat keskustellen selvittää tämänkin kohdan.
Juotintelineen puuttuessa käytin grillipihtejä. Niitä pitelemään tarvittiin yksi lapsi. Mukavaa yhteistyötä J Juotinteline olisi ollut kuitenkin vakaampi J
 
 
 
 
 

Ja se toimii!
Parityön etu on se, että oppilaat voivat keskustella tekemistään ratkaisuistaan.
Jos oppilaat tekevät parityönä kuusivahdin, vain toinen voi saada sen valmiina itselleen. Olisi varmasti mukavampaa, että jokainen saisi itselleen oman työn.
Minulla ei ole kokemusta elektroniikkatöiden teettämisestä, mutta ajattelin, että voisivatko oppilaat tehdä kaksi kuusivahtia parityönä: ensin toisen ja sitten toisen?
 
Työskentelyssä tärkeää:
-Työn edetessä merkitse esim. rastilla työvaihe, joka on jo tehty. Näin huomaa nopeasti seuraavan kohdan.
-Ota aina hyvä työote kolvista ennen juottamista. Viimeinen komponentti on jo haastava juotettava piirilevyn ollessa täynnä osia.
-”Kaada” jalat, kun olet tehnyt juotoksen. Seuraavan komponentin laittaminen helpottuu.
- Nosta jalat pystyyn, ennen kuin kokeilet ledivilkkua. Silloin oikosulku ei johdu jalkojen koskemisesta toisiinsa.
- Älä katkaise jalkoja, ennekuin laite on testattu. Juotosten purkaminen on helpompaa, kun jalat pitkiä.
- Paristo kannattaa poistaa siksi aikaa kun tekee juotoksia esim. lisäilee tinaa tai poistaa /vaihtaa osia. Tämä siksi, että ei tapahtuisi oikosulkua.


Hyvää ohjeessa:
Ohjeista tuli ilmi selkeästi työjärjestys. Oppilaat voi pistää miettimään: MIKSI työjärjestystä on seurattava?
Laite toimii 9 V:n paristolla. Pienivirtainen led kuluttaa vähän virtaa ja paristo riittää pariksi viikoksi, minkä kuusi on joulun aikaan sisällä.
Pidin ohjeessa olevasta Toiminta –tekstistä. Siinä selitettiin laitteen toiminta paitsi fysiikan kautta myös käytännön kautta. Uskoisin, että oppilaat, joille joulukuusi kotona on kuitenkin juhlaan kuuluva asia, alkavat miettiä kuusen hoitoakin työn kautta. Mielestäni työ antaa mukavasti alakouluikäiselle puuhaa joulun aikaan –aikuinenhan kuusen muistaa varmasti kastella ilman merkkivaloakin J
Oppilaille sopiva kohta ohjeessa oli JOS LAITE EI TOIMI. Siitä voi ohjekirjamaisesti lukea, mitä pitäisi tehdä, jos on ongelmia.

Itse kotelo olisi kiva itsekin tehdä –muuten työ tuntuu keskeneräiseltä.
Joulumökin maalaamisessa oikeaan tunnelmaan pääsee esim. joulumusiikkia kuuntelemalla –vaikka kalenterin mukaan ei vielä joulu olisi lähelläkään
J
 
 
 
 
 
 
 

lauantai 31. elokuuta 2013

Nyt Rauma tuntuu kaukaiselta: tarkalleen 225 kilometrin päässä olevalta.
Lauantaina vuorossa oli huovutusta ja elektroniikkaa. Kiitos avuista vieressäolijoille!

perjantai 30. elokuuta 2013

Otsikko tarkoittanee tätä:
OTO -oman työn ohella ja OTU - oman työn ulkopuolella.

Ensiaskeleet opiskelussa:
Keskiviikkona kolme tuntia Radio Suomen kanssa kahden autossa.
Torstaina (noin) kuusi tuntia merellä ja majakalla sekä majakassa, mikä oli melko uutta. Kaikki.


Varastettu kuva :-)